De trainingen deze week kenmerkten zich (weer) door koud en nat weer. Het ene moment gaan ze eruit en na 5 minuten een bak regen of hagel op hun kop. Maar we kijken eigenlijk nergens meer naar. Alleen als het al regent op de geplande trainingstijd gaan ze er niet uit, maar dat was deze week niet het geval. Om 7:15 de doffers eruit, ook al is het 3 graden. Daarna de duivinnen. 1x per dag en dat gaan we ook zo aanhouden. Als het warmer wordt en de jongen gaan beter vliegen, dan zullen de duivinnen naar de avond gaan.
Vorige week schreef ik iets over het chaos systeem met de jaarlingen en dat daarom nogal wat lesbische duivinnen eieren leggen. Ik dacht dat te kunnen uitbuiten door in de nacht voor de inkorving een jong onder te schuiven. Zo gezegd, zo gedaan en ze bleven erop zitten. Speciaal nog de beste duivin als 1st getekende gezet in plaats van de beste doffer van dat hok (675). En je raadt het al: geen nestduivin te bekennen bij de eerste duiven, maar wel de 675. Stom. Niet meer doen. Anders hadden we weer de eerste twee getekenden bij de eerste 3 duiven gehad.
Dan de vlucht Lennik. Een week van tevoren was de voorspelling dat het heerlijk weer zou worden met zeker 16 graden en zonnig weer. Mijn complottheorie is dat de weerbureaus (vooral weeronline.nl) de opdracht krijgen om mooi weer te voorspellen om het volk weer zin in de week te geven. Geintje natuurlijk. Maar de verwachting kwam weer eens niet uit. Nederland bewolkt en regenachtig. Gelukkig klaarde het vanuit Lennik goed op en de duiven konden los om 10:30 uur met een rustige ZZO wind. Tegenwoordig gaan de duiven met wind mee altijd 100 km per uur, dus over 193 km zouden ze dit binnen twee uur moeten kunnen afronden.
Compu live deed het deze week gewoon, dus we konden de wolk duiven over Zandvoort goed volgen. Dus om de vroegste duif te kunnen klokken moesten we rond 22 zitten. Dat gaat met een ZZO wind natuurlijk nooit gebeuren, dus toen we rond ’24 twee duiven zagen dachten we al dat we er goed bij zouden zitten. En dan duurt het natuurlijk héél lang voordat ze beneden zijn en over de plaat lopen. Het was weer genieten om zoveel duiven van zo hoog aan te zien komen.
Afgelopen winter is Noord-Holland in vier nieuwe Kringen ingedeeld. Er is zoveel mogelijk geprobeerd om een gelijk aantal leden in een Kring te krijgen zodat het aantal ingekorfde duiven in elke Kring zoveel mogelijk gelijk is. Omdat de Zaanstreek waar wij wonen in het hart van de afdeling ligt, was het onvermijdelijk dat een aantal liefhebbers in een andere Kring werden ingedeeld dan tevoren. Dat was dus bij ons ook het geval. Wij verhuisden naar Kring 2. Grofweg het Noordoosten van Noord-Holland. Daarbij liggen we ten opzichte van onze duivencollega’s in het uiterste Zuidwesten. Uiterst ongunstig met (zuid)westenwind, maar heel gunstig met een oostenwind. Dus was het even afwachten wat er zou gebeuren nu de wind ons eindelijk goed gezind was.
Nou dat werd snel duidelijk: 1-2-3-4 tegen dik 3.900 duiven. Ja zie je wel, hoor je overal. Dat hadden we al voorspeld. Zo makkelijk is het dus als je gunstig ligt. Ja ammehoela. Dat kan alleen als je duiven in orde zijn. Vorig jaar was zoiets nooit gelukt. En toen we 80e in de Kring waren met een Zuid-Westenwind en alle duiven in Marken en Volendam vielen, dan hoor je niemand. Het is heel eenvoudig, de wind zorgt zeker op de korte afstand voor de vroege prijzen, maar dan moet je wel je kans pakken. Dat laten ze in Zandvoort ook zien. De wind staat goed, maar dan moet je er wel staan. Hebben wij/zij de beste duiven van het samenspel/afdeling? Nee natuurlijk niet, maar wel de snelste op dat moment. Een heel verhaal weer. Hierbij de stamkaarten van de eerste vier duiven.
Maar we sluiten af met de referenties van de week:
Jon Siemons speelt de 1e in de club tegen 1.061 duiven en de 2e in de ZCC tegen 1.453 duiven. De moeder komt bij ons vandaan en is nog een kind van ‘Cees’, onze allereerste afdelingsoverwinnaar in 2007 x een duivin gehaald bij Leo Heremans.
Thomas Hullegie uit Dedemsvaart speelt de 17e tegen 19.486 duiven. De moeder komt bij ons vandaan en is een dochter van Sok 122 x Denise.
Het leuke van Compustam en Compuclub is dat je kunt klikken op de duiven in de uitslag. En tot mijn verbazing zag ik dat de overwinnar van Lennik van Cees Nagel (top gedaan Cees!) ook nog ‘ons’ bloed in zich draagt. Oké het is maar één van de grootouders, dus 25% maar het is wel een dochter uit Sok 122 (hé die heb ik meer gehoord). Dit keer gekoppeld aan Red Princess.
Vorige week een hokreportage gelezen in het Spoor der Kampioenen over Thomas Kuiper. Die blijkt een goede jaarling te hebben, de 23-921. De vader komt bij ons vandaan en is een Zoon van Juno. Destijds verkocht aan Pascal Jongsma die een samenkweek met Thomas heeft gedaan.
Deze week in het Spoor een reportage over Nico Ory. Nu las ik dat de beste jonge duif van de afdeling in 2023 een dochter van Juno x Aurelia (=zus Jasmijn: moeder TGV) als grootmoeder heeft. Die duivin zie je wel vaker in de stambomen bij Nico. Net als een zoon van Jens, 1e NPO Vierzon.