Methode

Dagfond duiven: klassiek weduwschap

De laatste drie seizoenen werd het klassieke weduwschap met doffers gespeeld. Dat wil zeggen dat er altijd een partner thuiszit voor de weduwnaars.

Koppelen en kweken

Tussen Kerst en Oud & Nieuw worden de kweekduiven en één hok weduwnaars gekoppeld. De eieren van de kwekers worden ondergelegd bij de weduwnaars. Alleen de beste weduwnaars mogen hun eigen jongen groot brengen. Drie weken later wordt dit herhaald en worden de eieren van de kwekers ondergelegd bij het tweede hok met weduwnaars. De kwekers mogen de 3e en eventueel 4e ronde zelf groot brengen.Als de weduwnaars weer beginnen te drijven, worden de duivinnen weggehaald voordat ze gaan leggen. De helft van de jongen gaat met de duivinnen mee, de andere helft wordt op de vloer bij de weduwnaars gezet zodra een jong uit het broedhok springt. Op die manier worden de jongen niet kapot gevochten. Als de jongen zelfstandig eten verhuizen ze naar het jonge duivenhok en zitten de doffers op weduwschap.

Verduisteren/bijlichten

De weduwnaars worden verduisterd vanaf 1 maart tot en met de eerste week van mei. Een en ander is afhankelijk van de datum van de eerste dagfondvlucht. Ongeveer 12 uur per dag. Helemaal donker is het hok niet. Rolgordijnen voor de deuren en de screens in de lichtkoepels gaan dicht. Desalniettemin hebben de meeste weduwnaars bij de laatste dagfondvlucht hooguit drie pennen gegooid. Bijlichten gebeurt vanaf 21 juni van 5.30 tot 22.30 uur met gewone spaarlampen.

Voer en voeren

In het kweekseizoen krijgen de duiven uitsluitend Matador Premium Superkweek. De duiven moeten eerst alles opeten voordat ze nieuw voer krijgen. Aanvullend krijgen ze CeeDee eivoer. De weduwnaars worden individueel in potjes gevoerd. Zoveel als ze lusten. De potjes blijven de hele dag staan. ’s Avonds komt er vers voer in na de training. De potjes worden ’s avonds laat weggehaald. Er wordt alleen met de samenstelling gevarieerd. Tijdens de vitessevluchten in het begin van de week Matador Start en Beijers Zoontjes 50/50. De laatste dagen Matador Vlieg en de laatste dag voor inkorven Matador Turbo Energy. Verder wordt er altijd een hand snoepzaad en P40 bijgevoerd. Tijdens de dagfondvluchten wordt er na aankomst eerst twee dagen Superkweek en Turbo Energy gevoerd om te herstellen. Daarbij krijgen ze de eiwitten van Backs over het voer. Daarna worden ze teruggenomen met Start en Zoontjes. In de tweede week vanaf maandag verdwijnt de Start uit het voer en dan wordt er steeds vetter gevoerd en worden ook gehakte pinda’s bijgevoerd. In het ruiseizoen uitsluitend Matador Premium Superrui.

Bijproducten/medisch

Het geloof in bijproducten is minimaal. Uiteraard kunnen duiven niet zonder grit en krijgen ze elke dag een handje grit/mineralen. Wij gebruiken gebruiken de vitamine/mineralenmix Multilith van DHP en Ostrea grit. In het vliegseizoen krijgen ze na een pittige vlucht Backs Protein. Dat zijn eiwitten om snel te herstellen.
Om de donsrui op gang te brengen af en toe een dag Backs Balance of TKK in het water. Forte Vita of DHP Darba Complete heeft hetzelfde effect, maar gebruik ik eigenlijk alleen in de rui/winterperiode als ik het toevallig heb staan.
Tijdens de kweek wordt er aanvullend eivoer gegeven. Ze eten het graag dus zal het wel goed zijn. Naast het bovenstaande krijgen ze geen extra vitaminen.
Medisch wordt er kort op de bal gespeeld. Dat wil niet zeggen dat er alle weken wat in de waterbak of over het voer wordt gedaan. Juist niet. Onze visie is dat elke dag dat je geen medicijnen hoeft te geven een dag is dat je dichter bij de topvorm komt. Wij doen dus niet standaard bij thuiskomst een bepaald medicijn in het drinkwater. Het betekent wèl dat de duiven dagelijks goed worden bekeken en als er wat dreigt te mankeren wordt de dierenarts geraadpleegd en zijn advies opgevolgd. Onze vaste dierenarts is Stephan Göbel. Voor de volledigheid, bij inkorving krijgen zowel de jonge als de oude duiven een oogdruppel van De Weerd. Ook wordt het hok weleens uitgerookt als er teveel duiven aan het niezen zijn (meestal maar 1x per jaar) en krijgen de oude duiven 2 á 3x per seizoen de SAS (antislijm) druppels van Travipharma. Tegen luis wordt behandeld met een middel van Beaphar.

Jonge duiven

Vanaf begin maart krijgen de jonge duiven de hele dag open hok. Voordat ze los gaan om 7.30 uur krijgen ze eten: Matador Superkweek. ’s Middags rond 16.00 uur haalt Marit de jongen binnen en voert ze af met Superkweek. Vanaf 1 april worden ze verduisterd. Rond 18.00 uur gaan de rolgordijnen voor de ramen tot de volgende morgen 7:30 uur. Vanaf begin juli wordt er bijgelicht van 5:30 tot 22:30 uur.

Vanaf 1 mei moet er meer discipline komen en verandert het regime. Het voer wordt aangepast: 1/3 deel Start, 1/3 deel Zoontjes en 1/3 deel Vlieg zoveel als ze lusten, maar er mag niets over blijven. De duiven gaan los om 7:00 uur en worden na het trainen binnengehaald.

Begin juni begint het africhten. Eerst vanuit de eigen tuin. Dan op 3, 8, 17, 30 en 40 km. Als er tijd voor is nog een keer vanaf 70 km. Er wordt in hoofdzaak aansluitend op de ochtend training afgericht. De jonge duiven moeten de meeste energie eerst kwijt te raken. Bij thuiskomst is er volle bak.

Wanneer de jongen met elkaar gaan aanrommelen en slechter gaan trainen, worden de doffers van de duivinnen gescheiden. Er wordt vanaf dat moment op de deur gespeeld. Op woensdag krijgen ze een trainingsvlucht van 40 km. Op vrijdag gaat de deur tussen de jonge doffers en duivinnen open en mogen ze circa een uur aanrommelen, waarna wordt ingekorfd. Na thuiskomst mogen ze tot zondagmiddag bij elkaar blijven.