Na de soepele Morlincourt die op zondag thuiskwam heb ik de koppels van het grote hok ’s avonds gescheiden en van het chaos-hok pas maandagochtend. Ik had de hoop dat er nog wat losse duivinnen zouden aanlopen met een doffer, maar dat was niet het geval.

Maandagochtend alleen de jonge duiven los gehad. Die moeten ’s avonds ingekorfd worden voor hun eerste vlucht met de container. Altijd spannend, vooral omdat ze losgaan met een oostenwind en ’s middags relatief hoge temperaturen. Ik zeg bewust ‘relatief’ omdat we dit jaar überhaupt niet verwend zijn met temperaturen boven de 20 graden. Dus dan is 25 graden al behoorlijk warm. Maar ze zijn goed opgeleerd, zien er prima uit, dus het zou moeten kunnen. Maar eenvoudig zal het niet worden. De eerste 50% heeft er geen moeite mee, maar de tweede helft wel.

Maandagavond nog ‘even’ langs dierenarts Stephan, terwijl Marit de jonge duiven inkorft. Duiven waren gelukkig in orde, dus daar hoef ik me deze week niet druk over te maken. Ben benieuwd of we dat in de trainingen (en uiteraard met de vlucht) gaan terugzien.

Dinsdagochtend:

Stralend weer zoals verwacht. Doffers los om 6:30 en trainen een half uur best aardig.

Gelukkig gaan de jongen duiven er mooi op tijd uit voor een oefenvlucht van 63 km. Het wordt al snel warm en we zien geen duif. Kring 3 is los om 7:45 en Kring 2 om 8:00 uur. Wijzelf spelen in Kring 2 en we worden opgehaald met de container met verenigingen van Kring 2, maar we hebben ingekorfd met leden die in Kring 3 spelen en we waren vorig jaar Kring 4 (8:15 los) maar dat was vorig jaar dus die zullen niet van ons zijn. Snapt u het nog? Ik ook niet, dus eigenlijk geen idee wanneer de onze gelost zijn. Maar óf ze zijn om 7:45 gelost óf om 8 uur, maar dan moeten ze er toch binnen 53 minuten kunnen zijn. Dus toen het over negenen was, vreesde ik voor een rampvlucht, want er was geen duif te bekennen. Van ellende ben ik maar gaan douchen want ik moest nog wel naar mijn werk. Toen ik klaar was wist Marit me te melden dat ze al 20 vd 58  in het hok had en dat ze er goed uitzagen. Oef, dat valt mee. Eind van de dag maar eens tellen. Waren we dan toch los om 8:15?

Dinsdagavond: Tja het is een pittige opleervlucht geworden. Bij ons wel goed verlopen, maar anderen missen nog teveel duiven. Nu zullen in de loop van de week wel een aantal terugkeren (zal er zelf ook een aantal loslaten na twee dagen verzorging), maar alles thuis krijgen zal er niet in zitten. Mijn mening: voor dit soort vluchten moet je je duiven erg goed hebben opgeleerd. 4x opleren is dan echt te weinig.

Woensdag:

Wat een heerlijk weer. Lekker vroeg de doffers los. Die gaan prima. ’s Avonds de duivinnen. Het is wel warm en heel hard gaan ze niet. Er gaan verhalen dat de duiven in een bepaald Zuid-Hollands dorp zelfs met dit warme weer moeiteloos 1,5 uur trainen. Dat lijkt me echt een genot. Zeg niet dat het niet waar is want momenteel overklassen deze duiven alle andere.

Donderdag:

De mannen en vrouwen zitten er strak bij. De dagfond belooft een pittige vlucht te worden, dus bij enige twijfel, niet inhalen. De ploeg voor de dagfond is op papier samengesteld, maar bij het inkorven vallen er nog af en komen er bij. Ze zien er prima uit, maar of de kwaliteit goed genoeg is voor een uitschieter, daar twijfel ik een beetje aan. We zullen het zien. Er zullen ongetwijfeld duiven afvallen die het niet aankunnen. Dat zij dan maar zo. Tot 5 uur vliegen kan elke duif thuiskomen. Vanaf 7 uur komen de sterkere naar voren en die wil ik hebben.

Vrijdag:

De duiven die thuis zijn, gaan naar de vitesse. Het voer van gisteren staat nog in de voerbakken. Niet los (donderdag ook niet) alleen even schoonmaken en het water verversen en dat is het dan. Zullen wel aardig op gewicht zijn van het stilzitten. Voor ons is de vitesse bijzaak. Mooi om de twijfelaars kilometers te laten maken om later in te kunnen zetten. Desalniettemin willen we wel op tijd zitten want we staan nota bene (nog) bovenaan in de club. Bij inkorven geen voer in de krop. Die hadden ’s middags wat vers voer moeten krijgen. Foutje. Weer wat geleerd.

Zaterdag:

Nou daar gaan we dan. Saulieu (581 km.) 7 uur los, Quievrain (245 km.) 7:15 uur. Snelheid is lastig in te schatten met die draaiende wind, maar Quievrain is toch hoofdzakelijk wind mee, dus 1400 mpm moet kunnen. Nog niks gemeld op compuclub, dus dan gaan ze zeker langzamer dan verwacht. Dan kan ik rustig nog wat dingen klaar zetten. Hé daar vliegt al wat, zelfde doffer als met Morlincourt vorige week. Slechte binnenkomer. En daar nog één en nog één. Dat gaat lekker. 3 tegelijk op 09.

Oeps, de eerste duif zit al 4 minuten eerder in het hok en de klok. Helemaal niet gezien. De 675 onze beste vitesseduif doet het toch weer. In het grote geheel is het allemaal niet bijzonder, maar we doen nog mee. En gelukkig de laatste duif meldt zich ook, dus alles wat vanmiddag valt is van de EF.

De eerste meldingen in de voorvlucht van ZH maken 1260 en 1240 mpm. Dat is even over halfdrie bij ons. En ook in NH maakt de eerste 1241 mpm. Dat is 14:37 hier. Maar zoals zo vaak, op dat tijdstip geen duif. Pas 22 minuten later komt de eerste met weinig overtuiging aan. Toch 16e in NH. Dat is niet heel slecht. Ook de 2e duif is mooi op tijd en dan vallen er regelmatig maar af en toe met flinke tussenpozen duiven. Maar het gaat niet hard genoeg en helaas ’s avonds en de volgende morgen te weinig duiven thuis. Mijn analyse: te weinig wedstrijdhardheid en ervaring met zware omstandigheden. Het feit dal al onze oude doffers wèl thuis zijn onderbouwt mijn theorie. Deze hebben vorig jaar alleen maar zware vluchten gehad omdat ze (achteraf) niet helemaal in orde waren. Sommigen zijn weken weg geweest en spelen nu gewoon in de prijzen. Terwijl onze jaarlingen nooit langer dan 5 uur in de lucht hebben gehangen. Wat ook komt omdat wijzelf in het seizoen met vakantie gaan en ze niet op de zwaardere jonge duiven vluchten inkorven. En dan helpt het ook niet dat er steeds vluchten worden teruggebracht of ingekort en dat de vorige EF met meer dan 2000 mpm wordt gevlogen.

Of was er toch wat anders aan de hand? Zondagavond wordt de eerste duif opgegeven in Sint Nicolaasga (Friesland). Misschien toch een front waar ze omheen moesten? Kruislossingen geloof ik niet zo in. Wel met jonge duiven, maar oude zouden zich daar niet zoveel van aan moeten trekken. Afdeling 7 ging 20 minuten na ons los, maar ik geloof niet dat die met ons mengen.

Het is wat het is en we gaan gewoon verder met krabben. Jonge duiven vluchten staan eraan te komen en de jeugd heeft de toekomst, dus belangrijk om die goed te houden.

Referentie van de week:

Comb. Kuiper, Assendelft speelt met de ‘921’ de 5e NPO op Saulieu tegen 3.633 duiven en de 1e in Kring 3 en de ZCC. Deze duivin heeft als vader Son of Juno. Deze doffer hebben we verkocht aan Pascal Jongsma en hij heeft een samenkweek gedaan met de combinatie, waar dus de ‘921’ een resultaat van is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *