Na de goede vlucht met de jongen en de ongelofelijke zeperd met de oude duiven op de dagfond, maak je voor jezelf een analyse wat er mogelijk fout is gegaan.
Vraag 1: Kunnen ze het gewoon niet? Antwoord: Vrij onwaarschijnlijk. Het soort is prima. Ze kunnen met de beste mee op de jonge duivenvluchten en de vorige dagfondvlucht zaten ze ook prima op tijd. Vraag 2: Is het soms het hok? Waarschijnlijk ook niet. Ze zitten op twee verschillende hokken en van beide hokken falen ze.
Vraag 3: Waren ze wel gezond? Goede vraag. Volgens mij wel, maar de dierenarts kan uitsluitsel geven. Maar zelfs al waren er een paar niet in orde, dan zou er toch wel één op tijd moeten komen.
Vraag 4: Wat hebben ze allemaal gemeen? Ze krijgen allemaal hetzelfde voer en water en afgelopen week een luizendruppel in de nek. Hé, dat laatste is eigenlijk de enige variabele die afwijkend is ten opzichte van de andere weken.
Maandagavond bij de dierenarts geweest met de 5 eerstgetekenden die normaalgesproken gewoon op tijd zouden moeten zitten. De eerste duif die onderzocht werd had flink het geel. Ha dat is mooi (normaal natuurlijk niet), want als ze dat allemaal hebben is de oorzaak duidelijk. Niet dus, de andere duiven hadden geen geel. De derde getekende (beste jaarling) die een half uur als een krant in de dakgoot zat, was helemaal schoon! De anderen mankeerden ook hoegenaamd niks, beetje slijm, kan van de vlucht komen, maar geen reden om uren te laat te komen. Zeg het maar. Dus toen opperde ik mijn theorie dat het wellicht aan de luizendruppel zou kunnen liggen. Het is niet te bewijzen dat het daaraan ligt, maar de dokter zei wel dat hij nooit zou adviseren om een dergelijke druppel in het seizoen te geven. Het komt natuurlijk in het bloed, want anders gaan die luizen niet weg. De vraag is alleen hoe lang dit kan aanhouden. Dus de leverancier gebeld. Volgens hem kun je de druppel prima in het seizoen geven. Wel in het begin van de week, maar je kunt ze gewoon donderdag inkorven. Tja, als dat waar is, dan blijft van die theorie ook niks over.
Toen ik dit voorlegde aan een andere liefhebber zei deze meteen dat hij zo drie mensen kon opnoemen die deze druppel hadden gegeven en de volgende week er rats onder door gingen. Hij verwed er zijn huis om dat het weldegelijk aan de druppel ligt.
Wat hier van ook zij, ze hebben in elk geval geen luizen. Dus het werkt wel. Maar de jongen doen we maar gewoon met de spuitbus.
Dinsdag heeft Marit de jonge duiven nog een lapvlucht gegeven en ze kwamen strak en op tijd, dus dat geeft de burger moed. Ze voorspellen alleen wel voor zaterdag ZO wind en warm weer. Nou dan gaan we de berichtgeving maar weer volgen. Er zal wel weer van alles gewijzigd worden. Of misschien wel een afgelasting door het IWB.
Woensdag
Jonge duiven om 6 uur eruit. Uitstekend getraind. Ze zien er top uit. Dat kan wat worden zaterdag. Eindelijk oost in de wind, maar ik vertrouw de lossingsverantwoordelijken nog niet. Heb het hitteprotocol er nog eens op nageslagen, maar er is geen enkele reden om dit uit te roepen. De genoemde temperaturen zijn bij lange na niet aan de orde. Jazeker, duiven die niet meteen de juiste weg kiezen zullen het ’s middags inderdaad warm krijgen, maar op zondag is de temperatuur alweer enorm gezakt en volgen er buien.
Donderdagochtend
Jonge duiven er weer om 6 uur uit. Trainen en eten prima. Vanavond even volstoppen met eten en dan vrijdag tot 13 uur de voerbak in het hok, zodat ze kunnen eten wat ze willen maar ’s avonds met een nagenoeg lege krop de mand ingaan. Oude duiven spatten ook weer uit het hok, dus we hebben weer hoop.
Donderdagmiddag 12:30 uur. Ja hoor daar gaan we weer. De aflassing! Het wordt weer eens warm en we zijn een van de weinige afdelingen die alles aflassen. En natuurlijk allerlei lieden die het een geweldige beslissing vinden. Niet toevallig allemaal lui die de vorige vlucht hun jongen dramatisch slecht pakten dus vanuit hun oogpunt is het inderdaad een terechte beslissing. Zij zouden minstens de helft van hun duiven kwijtraken. Dat is ook de enige reden waarom het wordt afgelast. We zijn bang voor de dierenbescherming want we weten dat er heel veel duiven worden verspeeld door mensen die altijd al hun duiven massaal kwijtraken. Alleen met een zuidoostenwindje is dat in één keer nog een stuk meer dan anders. En diezelfde mensen verwerken hun verdriet op facebook door te melden hoe slecht het wel niet is gegaan.
Dit is de werkelijke en enige reden van de aflassing. Niet al die andere redenen die op de afdelingswebsite worden aangevoerd:
1.Niet op donderdag inkorven, want niet leuk voor de ‘werkende’ liefhebber. Er wordt nooit gevraagd aan die werkende liefhebber wat hij het liefst heeft. Was trouwens nooit een optie als je dit op donderdagmiddag aankondigt.
2. Niet op zaterdag inkorven en zondag los want dat is vervoerstechnisch niet haalbaar. Hoezo niet? Als we vrijdag inkorven en overstaan naar zondag dan hebben we toch ook diezelfde chauffeur en vrachtwagen nodig? Of heeft de vervoerder gewoon geen zin om op zaterdagavond duiven op te halen. Mag je ook zeggen hoor, misschien dat we dan op zoek moeten naar een ander. Of je biedt ze een aantrekkelijkere beloning. Dat is een paar cent op 10.000 duiven. Ik houd het dus op onwil.
3. Niet op vrijdag inkorven en zondag los want het is warm in de container. Ja dat heb je nou eenmaal in juli. Man man, wat een uitvluchten om maar geen vluchtje te hoeven organiseren. Je had ze ook in Roosendaal kunnen lossen. Maar de wil om geen duiven te verliezen is duidelijk sterker dan de wil om een vlucht mogelijk te maken.
Zoals het nu voor staat gaan we het seizoen afmaken met die paar vluchten die nog resteren en in de zomervakantie gaan we serieus overwegen of het nog langer zin heeft om (veel) tijd, moeite en geld te steken in deze sport. Want als je alleen met ZW 3 en 18 graden durft te lossen, dan is de lol er wel af.
Vrijdag
Ah het IWB is ook wakker geworden. Code Rood. Ze hebben van voorgaande vergissingen in elk geval geleerd om niet al midden in de week de boel af te lassen, maar in elk geval te wachten op het laatste moment. Kijk, ik kan het heus wel begrijpen dat ze voor zaterdag de vluchten aflassen, maar zij laten in elk geval de mogelijkheid open voor afdelingen om op zondag te concoursen en neem van mij aan dat sommige afdelingen van die mogelijkheid gebruik maken. En dan zullen de zaterdagvliegers wel weer in de gordijnen hangen maar daar heb ik geen boodschap aan. Dat is trouwens een belangrijk punt in de komende herindeling van Nederland. Op het gevaar af om vanuit de extreem religieuze hoek doodsbedreigingen krijgen, maar zorg er nou voor dat alle nieuwe afdelingsstatuten zo worden opgeschreven dat er voldoende mogelijkheden open blijven om op zondag in te kunnen korven en te vliegen. Nu is de kans! En mijn advies aan het bestuur van afdeling NH: Ga niet akkoord met de statuten van afdeling 5, want statutair is daar bepaald dat er op zaterdag niet mag worden ingekorfd. Je kunt niet flexibel zijn. Met de klimaatverandering moet je flexibel kunnen zijn en bijv. ook op zaterdag kunnen inkorven en zondag vliegen mocht de situatie erom vragen. Moet je natuurlijk wel een vervoerder hebben die wil rijden…
Goede actie van het afdelingsbestuur: ze willen bij voldoende animo een oefenvlucht organiseren voor de jonge duiven. Maandag inkorven, dinsdag los. Het weer ziet er voor dinsdag prima uit, dus wij doen mee. Elke gelegenheid om de jongen in de container te krijgen, is winst. Gelukkig heeft de vervoerder wel zin om doordeweeks duiven op te halen.
Zaterdagochtend:
Ik blijf erbij, een kort vluchtje had makkelijk gekund. Om 7 uur is het prima weer. Lekkere temperatuur en glashelder. Om 10 uur hadden ze allemaal in het hok kunnen zitten. En die paar die de weg niet kunnen vinden, die komen heus wel in de avond of de volgende dag. En anders maar niet. Kwestie van selectie. Maar nee er heerst een allesbepalende angst om duiven te verspelen (die de komende weken toch wel worden verspeeld). Nu ben ik waarschijnlijk ook een toetsenbordterrorist omdat ik vind dat als er mogelijkheden zijn om te spelen, dat je die moet pakken. Vanaf september kan iedereen weer 9 maanden lang elk weekend weg of naar de rommelmarkt met de vrouw. Maar nu draait het even om de duiven.
Wat ik er van hoor zijn de concoursen met de oude duiven pittig, maar dat kan ook niet anders met de hitte in de middag. Maar hoor verder geen gejammer, dus zullen de verliezen beperkt zijn.
Zaterdagmiddag: naar het zwembad!
Zondag: Oef, de jonge duivenvlucht van afdeling 2 loopt heel slecht. Dan wordt er zo voorzichtig gedaan en niet op zaterdag gelost, en dan los je ze met buien onderweg. Nee dan ben je lekker bezig. Hopelijk komen er nog wat na, want zo slecht is het weer toch ook niet de komende dagen.
Aanstaande week een dagfondvlucht op de rol. Ben benieuwd wat aankomende week weer gaat brengen.