Na de waaivluchten vanuit Chateaudun en Niergnies heb ik ze eind van de middag gescheiden. Op een paar na die wat regen op hun kop hebben gehad, zag de rest er prima uit. Mooi, dan kan de hele ploeg mee op Morlincourt. De verwachting (maandagochtend) is wederom een pittige ZW wind, dus een makkie.

De rode aanvlieger die zaterdag de aankomsten verstoorde hangt nog steeds rond het hok. Dom beest. Binnen staat lekker voer, maar binnenkomen ho maar. Dan gaan we over op de oude beproefde jachtmethode die we een paar weken geleden ook met succes gebruikten: omgekeerd bad met stokje aan een touwtje. Schaal voer eronder en wachten maar. En jawel, binnen 5 minuten liep de duif eronder en plof het bad eroverheen. Nou dat hadden we eerder moeten doen, maar ja tijd hè.

Maandagochtend scheen de zon, dus de doffers konden er mooi uit. Met veel geweld gingen ze eruit, maar lang vliegen is er niet bij. Afgelopen weekend bewees maar weer eens dat training niet alles bepalend is. De doffers kwamen net zo goed (of slecht – net hoe je het bekijkt -) als de duivinnen die veel beter trainen.

In de tussentijd is Marit lekker bezig met de jongen. De ploeg draait fantastisch. Geen verliezen met het opleren (klop klop) en ze lopen goed naar binnen. De training wordt wat korter, want het mannetje-vrouwtje verhaal begint mee te spelen. Gezondheid is prima, maar waakzaamheid blijft geboden. Van de ene op de andere dag kan het verslechteren. Dat blijft de narigheid bij het jonge duivenspel.

Nu het warmer begint te worden, worden de duivinnen ook meteen lastiger te hanteren. Misschien voer ik wel teveel, maar met elke week dagfond-midfond, kun je niet op een korrel kijken. Ik kan ze helaas niet opsluiten. Volgend jaar gaan we het anders aanpakken, maar voor nu kijken we wel waar het schip strandt.

Dinsdagochtend was het nog mooi weer dus de doffers konden eruit. Ze gingen lekker hoog. Weer niet heel lang, maar beter dan gisteren. Daarna de jongen. Eerst trainen en dan een lapvluchtje vanuit Nieuw-Vennep, 30 km. Nog steeds doen ze er iets te lang over, maar dat is een kwestie van oefenen.

Dinsdagavond geen tijd voor de duiven, dus geen training voor de duivinnen. Ja sorry we zijn geen professionals. Speelt ook mee dat we ‘maar’ een MF vlucht hebben. In de week van een EF zal me dat niet gebeuren. Voeren en dat was het.

Woensdag prachtig mooi weer. Doffers eruit. Zonder vlag, kijken wat ze doen. Niet slecht, duurt alleen wel weer erg lang voordat de laatste erin zit. Het lijkt wel of ze strakker zitten dan anders. Komt waarschijnlijk door de twee dagen mooi weer. Want andere dingen dan oregano olie en gele druppels over het voer hebben ze niet gehad. Prachtige gelegenheid om de jongen weer te lappen. Dat is vreemd. 5 minder dan gisteren. Nou ja kan gebeuren. Misschien vliegen ze nog rond.

Nou dat is een tegenvaller. Iedereen op FB heeft al zijn duiven thuis van het opleren en wij krijgen een flinke tik. Onverklaarbaar, behalve dat het natuurlijk wat druk was in de lucht. Maar toch. Vroeger was ik daar doodziek van, maar met de jaren wordt het accepteren van tegenvallers steeds makkelijker. De hele dag druppelen de jongen binnen op het hok….

Donderdag

Helaas om 6:30 geen jongen in de spoetnik, maar om 7:30 komt er één aan. Die ziet er nog goed uit, dus hopelijk volgen er meer. En waarschijnlijk worden er wel een paar opgegeven.

’s Avonds inkorven. Gelukkig niet zo vroeg als met de dagfond, dus we konden rustig eten. Ik verwacht dat ze zondag pas los gaan, dus niet getoond. Zo uit het hok gepakt. Ze moeten nu wel snappen wat er aan de hand is. Doffers waren uitstekend, duivinnen wat minder. We zullen zien.

Appje dat een jong in Amsterdam-Zuid zit. De vriendelijke meneer zal de duif de volgende ochtend loslaten.

Vrijdag

Telefoontje uit Alphen a/d Rijn. Een jonkie. Zo dichtbij de losplaats. Snap nog steeds niet hoe dat werkt bij jongen duiven na meer dan 10x opleren. Maar hopelijk zet zich dit door, dan maak ik zaterdag een rondje om ze op te halen. Helaas, alle jongen een telefoonring om maar geen enkel telefoontje. Duivenvriend Marcel was zo vriendelijk om het jong op te halen op de terugweg van zijn ophaalronde.

Zaterdag

Zoals verwacht en voorspeld, bij ons mooi weer, maar in Frankrijk niet. Gelukkig  geen noodlossing, maar uitstellen tot morgen met ideaal duivenweer.

Zondag

Ja dit zijn de dagen die we willen. Prachtig weer over de hele vlieglijn en een rustig windje. Mooi vroeg los. Op basis van de wind zou 1500 mpm moeten kunnen. Dat zou 10:52 bij ons zijn. En jawel de eerste melder maakt 1496 mpm. Camera’s in de aanslag want stel je voor dat hij net voor of rond dat tijdstip arriveert. Nee het wachten duurt te lang, geen bomvroege lijkt het. Rond 10:55 komt er een duif hard aan gevlogen, een doffer. Maar helaas, ook deze week weer veel tijd verspeeld. Waarschijnlijk vanwege de slechtvalk die net op dat moment boven het hok hing. Het verschil tussen de 20e in de afdeling of de 39e.

Op 10:58 vallen er opeens 10 tegelijk op het groene hok. Maar nu komt het: vanwege de warmte had ik waterpannetjes op de kleppen gezet. Gaat altijd goed, nu niet. Eén duif drinkt uit de pan en blokkeert daarmee de doorgang, met als gevolg dat ze over elkaar heen struikelend door het gat van de spoetnik vallen. Gevolg: 4 duiven die niet geconstateerd worden. Daar heb je natuurlijk niet 350 km. keihard voor gevlogen. En nog een 5de met een kapotte chipring. Pfff. Nou ja, verder een prachtige vlucht en binnen 1,5 uur 70 vd 72 thuis. En wie missen we nog? Je raadt het al. De 1st getekende. Vorige week nog onze eerste van Chateaudun. Plus de duivin die twee weken geleden op Pontoise de 7e in de afdeling speelde. Vorige week al  de 1e in de Kring van Lennik weg en nu dit weer, gecombineerd met het uitvallen van enkele dagfondfavorieten in het begin van het seizoen maakt de spoeling goede duiven nu wel erg dun. Je wordt er moedeloos van. Ik weet het, duivensport is incasseren en weer door gaan, maar de zin raakt er zo wel een beetje vanaf. Maar enigszins met tegenzin gaan we toch maar weer poetsen voor een echte dagfondvlucht.

Zondagmiddag heeft Marit de laatste opleervlucht met de jongen verzorgd. Nieuw-Vennep, want boven Roelofarendsveen hing een wolkendek. En chapeau voor de ploeg, het criterium is gehaald. De tik van woensdag is verwerkt, tijd is goed, afwachten nu. Op naar maandag, inkorven voor de eerste trainingsvlucht. Moet lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *