Saulieu was dus een pittige dagfondvlucht. Op zich niks mis mee. Het verloop was prima, alleen voor veel duiven was dit iets te hoog gegrepen. Ik blijf het zeggen, elke duif kan 5 uur vliegen, maar vanaf 7 wordt het lastig voor velen. Dan speelt ervaring en stamboom (lees: afstandsgeschiktheid) een grote rol. Misschien wat kort door de bocht want ik hoorde dat de Marathonvluchten ook teveel achterblijvers kenden. Omvliegen/afdwalen naar het oosten vanwege het weer lijkt waarschijnlijker te zijn.

Het chaos-hok is als gevolg van de achterblijvers een nog grotere chaos geworden. Ik had al in de planning dat ik ze na de dagfondvlucht bij elkaar zou laten, maar nu mogen ze het zeker zelf even uitzoeken. Nadeel is wel dat de thuisgekomen duivinnen van de dagfond achterna worden gezeten door de relatief frisse Quievrain gangers (doffers). Van uitrusten komt deze week niet veel. Hopelijk zitten er snel een paar op eieren.

Er zal deze week niet veel getraind worden. Misschien woensdag een lapvluchtje voor het vertrouwen. Op het programma staat een midfond- vitesse- en jonge duivenvlucht. Pure waanzin, maar goed. Het is in de afdelingsvergadering zo besloten dus we doen maar mee. Het is alleen even puzzelen wie op welke vlucht meegaat.

Maandag

We zouden een oefenvlucht met  de jongen hebben, maar die is vanwege de weersverwachting afgelast. Volgens mij komen er opklaringen in de middag, maar ik zal het wel weer verkeerd zien. Ik voel al aankomen dat er wat in het vliegschema wordt veranderd.

’s Avonds inkorven voor Barcelona. Ja je leest het goed. We hebben al 4 jaar één duif op het hok met een halve overnacht afstamming. Gewoon voor de lol. Duif heeft als jaarling Bergerac gehad en 2x Narbonne.

Dinsdag

Ja hoor. De jonge duivenwedvlucht wordt een oefenvlucht. Er wordt weer gekozen voor de mensen die de vorige oefenvlucht niet mee durfden of gewoon weer te laat zijn met voorbereiden. Ik maak me er niet meer druk om, maar Marit is er even goed ziek van. Zij steekt veel tijd in het opleren en daarom ging het bij ons prima bij de vorige oefenvlucht. Die van ons waren er klaar voor. De wedvlucht met oude duiven vanuit Roosendaal gaat niet door. Dat maakt mij verder niet uit, maar ik kan me voorstellen dat als je je op de vitesse richt, dat dit ook een teleurstelling is. Dus twee groepen teleurgesteld voor de groep liefhebbers die … (geef er je eigen invulling maar aan).

Het Nederlands elftal wint weer eens. Iedereen lyrisch. Tegen Oostenrijk was het natuurlijk dramatisch, maar slechter dan dat kon eigenlijk niet. Met alle respect, Roemenië is een leuke ploeg maar geen wereldtop. En dan met 7 man winnen (Memphis, Xavi, Bergwijn en ‘tikkie terug’ Dumfries) raken al weken geen pepernoot) is toch knap.

Woensdag

Oefenvluchtje met de oude duiven lukt niet. ’s Morgens moet ik naar Hoofddorp om vrijwilligerswerk te doen. Ik werk bij een vermogensbeheerder. Kortgezegd maken we rijke mensen nog rijker. We willen daarom iets terug doen voor de maatschappij en vinden het belangrijk dat iedereen een aantal uren per jaar vrijwilligerswerk doet. Ik zet me in voor een stichting die kansengelijkheid bij jongeren bevordert. Bijvoorbeeld door het leren van de Nederlandse taal. Het gaat dan meestal om scholen met kinderen die een achterstand hebben tot de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld omdat ze sinds kort in Nederland wonen of in achterstandswijken wonen. Vandaag doen we een wandeling door een park en een kinderboerderij in Hoofddorp en leren ze woorden zoals ‘brug’, ‘vijver’, ‘struik’ etc. Vrij eenvoudig voor ons, maar niet als je net uit Syrië of Oekraïne komt…

’s Middags wel alle duiven een bad kunnen geven en ’s avonds nog twee groepen los kunnen laten, maar dat mag geen naam hebben. Ze zien er wel lekker strak uit, dus ben benieuwd hoe ze donderdag aanvoelen.

’s Avonds word ik nog gebeld door een liefhebber uit Dortmund (!). Hij heeft een doffer opgevangen die kwijt was van Saulieu. Hij zou hem loslaten als de duif er klaar voor was. Hemelsbreed 213 km uit de richting. Misschien waren het toch de weersomstandigheden die er voor hebben gezorgd dat er teveel duiven wegbleven.

Donderdag

Geen oude duiven los. Wel de jongen en daarna neemt Marit de jongen nog maar eens mee voor een oefenvluchtje van 40 km. Dat loopt verder prima, maar nog geen aankomsten met exact 5 minuten tussen de groepen. Het kan dus nog beter.

Inkorven van Pontoise moet ook weer snel gebeuren. Heel veel file onderweg naar huis, dus snel uit het hok pakken, in de mand en naar de club.

Vrijdag

Barcelona los om 7:15. Die gaan rap. Benieuwd of er ’s avonds duiven in NL vallen. Zeker in Frankrijk want de kortste afstand is volgens mij 870 km. Dan moet die ene van ons nog 360 km.

We twijfelen om de jongen mee te geven. Met de voorspelde Zuidwester storm gaat dit zeker veren kosten en daar hebben we geen zin in.  En natuurlijk kan de vlucht naar zondag worden uitgesteld, maar als dit niet gebeurt zijn de rapen gaar. We trekken ze dus terug. Niet lang daarna verschijnt een bericht waarbij wordt aangegeven dat de lossingscommissie terdege rekening houdt met de voorspelde wind en verantwoordelijk zal omgaan met de jonge duiven. Vooruit, we zijn overtuigd en doen toch mee.

De midfond gaat waarschijnlijk niet vroeg los en wordt dan ook weer een waaivlucht. Daarom alles ingekorfd, behalve de doffers van Saulieu.

En wederom een telefoontje over een verdwaalde duif. Een van mijn favoriete jaarlingen. Gevonden door een dame in Zwolle onder haar tuintafel. Overleden zonder zichtbare verwondingen.

Zaterdag

Helaas. Bij ons geen Barcelonaduif ’s ochtends vroeg op de klep. Maar om 13:08 meldt hij zich toch bij zijn debuut. 3 uur te laat voor een prijsje, maar hij ziet er nog goed uit.

Zoals verwacht is de JD oefenvlucht uitgesteld. Prima, goed voor het leerproces. Midfond los om 11 uur. Met 2000 meter per minuut zijn ze er binnen 3,5 uur. Wat een wind, ik heb er zo’n hekel aan en zit met tegenzin in de tuin te wachten. Inmiddels zijn de snelste tijden in Zuid-Holland ook bekend en dat betekent dat we rond 14:25 een duif moeten hebben. En zoals zo vaak gebeurt dat niet en klokken we ‘pas’ om 14:31. Duiven komen verder goed af … uit het Noordoosten.

Was toch even schrikken toen we de tussenstand om compu live raadpleegden. Wat vallen ze hard. In de club nog twee duiven bij de top-10, maar veel stelt dat niet voor. In het grote geheel niet op het eerste blad, dus snel vergeten. Gelukkig wel alle oude duiven thuis (laatste op zondagmiddag), dus kunnen we poetsen voor Chateauroux 670 km.

Zondag

Prachtige dag met een rustigere wind. De jonkies gaan mooi vroeg los (7:30 uur) in Roosendaal 110 km. Klok aangesloten om de getekenden voor volgende week te bepalen. Wat krijgen we nou? Er komt een koppeltje duiven vanuit de kust naar ons hok gevlogen. Het zal toch niet waar zijn dat die allemaal hier horen? Toch wel. 20 stuks tegelijk van de 51. Tja oefenvlucht kampioenen hè. We zullen zien of we op Duffel kunnen uitblinken. Met een afdelingslossing is dit (waarschijnlijk) niet mogelijk. Ze komen verder probleemloos naar huis en niet veel later zitten er weer 51 in het hok. Niet bij iedereen loopt het geweldig, maar als je met dit weer duiven verspeelt dan zijn ze gewoon niet goed (genoeg) voorbereid. Maar ik denk dat het achteraf allemaal wel mee zal vallen. Laten we wel zijn, niet alle duiven hebben ’het’.

’s Middags nog even een kort lapje voor alle oude duiven om het kompas te scherpen. 50 stuks gelost op 30 km en 49 stuks na 18 minuten in de klok.

#@$%$#@. 1 duif mist nog en het zal toch niet die zijn. Natuurlijk is het die. Eén blik in het hok en ik zie het al. De 675 mist. Onze beste (vitesse)duif. Gisteren nog onze tweede geklokte en hoog in alle vitesserankings. Hier ben ik echt, echt goed ziek van. De zoveelste knappe duif die weg blijft. Mijn motivatie zit nu echt op een dieptepunt. Volgend jaar gaan we het anders doen. In Oktober start de ‘uitverkoop’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *