Vandaag zijn we op bezoek geweest bij comb. Kuiper om felicitaties over te brengen. Thomas Kuiper en Lieke Koopman wonnen op 7 januari jl. met hun duivin ‘Brittany’ een fantastische hoofdprijs in ’s werelds meestberoemde eenhoksrace Pattaya International (PIPR), namelijk de 1e asduif van het totaalklassement over 5 vluchten in een finale veld van 5.805 duiven. Hoe is een en ander zo gekomen? Wij zochten Thomas op op zijn woonadres in Assendelft voor het hele verhaal.

Comb. Kuiper/Assendelft – Thomas Kuiper en Lieke Koopman

‘Brittany’ – 1e Asdif PIPR 2022

Thomas en Lieke zijn ongeveer 10 jaar geleden komen wonen op hun huidige woonadres. Thomas is van oorsprong lasser en heeft in zijn jeugdjaren duiven verzorgd samen met zijn vader. Lieke is werkzaam als verpleegkundige in een ziekenhuis en haar grote passie is haar paard. Door de jaren heen hebben zij samen op hun erf en aan hun huis enorm veel ge- en verbouwd. Nu kunnen we constateren dat er een waar duiven wahalla is ontstaan met een gezellig binnenplaatsje. Vol trots laat Thomas ons zijn hokken zien. Martijn krijgt de een na de andere topkweker in zijn handen. Alle hokken zien er werkelijk piekfijn onderhouden uit en de gezondheid van de duiven is uitstekend te noemen. Thomas is gestart met de duivensport vanaf 2016. Na jaren zonder duiven begon het bij hem te kriebelen. Hij startte met wat sierduiven, maar daar kreeg hij al snel tabak van, ze vliegen niet…. Op dat moment kwam hij in contact met duivenmelkers verbonden aan p.v. De Postduif in Wormerveer. Jan Kaman gaf 15 late jongen aan Thomas. En hij kocht 6 duiven van Dirk Kaayk. Uit dit ploegje kweekte hij ‘Suzanne’, NL17-101, die de moeder is geworden van ondermeer ‘Sven’ (1ste NPO winnaar 2021), ‘Irene’ (1e Asduif Allr. Kring 4, Afd.6 NH 2021) en ‘Little Susie’ (6e Asduif Allr. Afd. 6 NH 2018). Kortom, comb. Kuiper heeft vanaf het eerste vliegseizoen in 2017 de weg naar de top van afdeling 6 Noord-Holland weten te vinden. Er wordt gevlogen met 32 vliegkoppels en gespeeld voor de Top 10 van de afdeling.

De duiven krijgen ondermeer voer van Versele Laga. En daar begint het verhaal van ‘Brittany’. Vorig jaar spaarde Thomas totaal 8 codes bij elkaar die op de voerzakken stonden vermeld. 8 x kans op een prijs… En jawel, Thomas won door middel van een verloting onder alle ingezonden codes een inschrijving voor de OLR Pattaya International. Daar was hij heel gelukkig mee, aangezien hij in de toekomst ook graag wilde gaan deelnemen aan OLR’s. Op deze manier kon hij kennis maken met het reilen en zeilen van een OLR. Thomas selecteerde een duivin. Een duivin is in zijn ogen wat taaier en kan elke week gespeeld worden. ‘Brittany’ stond hem wel aan, voor zover je vooraf aan een inzending iets kunt vinden van een duivin.. Het blijft altijd een gok. Met de stamboom zat het goed. Vader van de duif is ‘Alejandro’, afkomstig uit ons kweekhok, uit de koppeling ‘Vitali’ x ‘Pepper Pot’. Deze doffer heeft meegevlogen in de Derby Sevilla 2020 en werd door Thomas via een internet veiling gekocht. Moeder ‘Antoinette’ betreft een duivin die Thomas en Lieke zelf hebben geraced in Assendelft. Zij is een dochter van ‘Ivan Jr.’ x ‘Blue Queen’, 100% soort afkomstig van Jan en Joke Kaman uit Wormerveer. ‘Brittany’ kan worden beschouwd als een prachtige ‘Zaanse’ duivin 😊!

Thomas en Martijn met ‘Alejandro’, de vader van ‘Brittany’

Thomas achtte het mogelijk dat ‘Brittany’ toch wel een plaatsje bij de Top 500 van de PIPR moest kunnen racen, theoretisch gezien… Moeder ‘Antoinette’ was immers een topduivin die alle weken bij de eerste duiven van zijn hok behoorde… Gaandeweg de diverse races kwam ‘Brittany’ telkens weer goed over de streep. Met als hoogtepunt een 6e plaats tegen 6.673 duiven in de 330 km race, goed voor $ 500,-. Na de halve finale waarin zij een 213e plek bereikte stond ‘Brittany’ geclasseerd als 3e Asduif van het totaalklassement. In de nacht en ochtend van 7 januari jl. stijgt de spanning in huize Kuiper tot grote hoogte. Het wachten begint, 7.55u worden de duiven gelost. Vooraf worden de kansen ingeschat. Had het wind tegen geweest, dan had ‘Brittany’ wellicht wel ‘kwijt’ geweest. Maar dat was niet zo.. Het was wind mee, 530 km, een goede eindklassering in het asduiven klassement zou moeten kunnen als ‘Brittany’ een beetje op tijd thuis komt. Om 13.14u wordt de eerste duif geklokt, deze duif blijkt van Mike Ganus te zijn. Dan begint het wachten en uiteindelijk loopt om 15.13u  daadwerkelijk ‘Brittany’ over de plaat, goed voor een 265ste plaats. Om met de woorden van Thomas te spreken ‘ik ben nog steeds aan het shaken hiervan’ als we hem enige tijd later telefonisch spreken. Een geldprijs van $ 1.250,- is binnen. Het is dan lang wachten tot de volgende dag. Maar uiteindelijk volgt het nieuws dat ‘Brittany’ in het totaalklassement de 1e Asduif PIPR 2022 is geworden. Thomas en Lieke hebben alles gevolgd vanuit de woonkamer in Assendelft. Zelf live aanwezig zijn bij de finale behoorde niet tot de mogelijkheden. Esther Noorderijk neemt de prachtige beker en cheque van $ 20.000,- voor Thomas en Lieke in ontvangst. En hiermee schrijft comb. Kuiper uit Assendelft geschiedenis! Houdt deze combinatie in de gaten in de toekomst, we zullen nog veel van hen gaan horen!

Thomas en Lieke, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze bijzondere prestatie! Geniet ervan!