Faceți clic aici pentru versiunea în limba română a raportului nostru despre olimpiade.

De 37e editie van de Olympiade vond dit jaar plaats van 11 tot 13 augustus in Oradea in Roemenië. Niet alleen een primeur voor het organiserende land Roemenië, maar ook op een zeer ongebruikelijk tijdstip zo midden in het duivenseizoen. Door alle Covid-perikelen zag de organisatie zich genoodzaakt om de viering tot twee keer toe uit te stellen. En de volgende Olympiade begint namelijk ook alweer te naderen. Daarover later meer.

Oradea (spreek uit: Orada) is een plaats in het westen van Roemenië met circa 190.000 inwoners, vlak bij de grens met Hongarije. Centraal gelegen ten opzichte van Polen, Slowakije en Hongarije. Maar wel relatief ver van duivenlanden als Nederland, België en Duitsland. Dat verklaart ook dat er uit deze landen vrij weinig publiek aanwezig was. Waarom dan niet organiseren vlakbij een vliegveld zoals in de stad Boekarest? Ten eerste omdat het stadsbestuur van Oradea enorm bereidwillig was om de duivenolympiade in hun stad te krijgen. Een gloednieuw gebouwd sportcentrum werd gratis ter beschikking gesteld. Ter vergelijking, een dergelijke accommodatie in Boekarest zou € 100.000 aan huur kosten. De prijsuitreiking mocht midden in de stad plaatsvinden op het centrale plein. Al met al dus een praktische maar logische keuze. De vraag is overigens of er meer buitenlandse bezoekers zouden komen als het wel in Boekarest gehouden zou worden. Zo midden in het vliegseizoen was dat toch geen aantrekkelijke optie.

Dan het programma. Vrijdagochtend om 10:00 werd de Olympiade geopend. Al ver voor tienen verzamelden de bezoekers zich voor de Polyvalent hal waar de Olympiade plaats zou vinden. Deze hal is gloednieuw en opgeleverd in april van dit jaar. De hal wordt voornamelijk gebruikt voor sportwedstrijden op nationaal niveau zoals basketbal (heel populair in Roemenië), volleybal en handbal. Even na 10 uur werd de Olympische hymne gespeeld en werden de bezoekers buiten toegesproken door een nationaal bekende presentatrice en een bekende acteur. Hierna volgden nog enkele speeches van hoogwaardigheidsbekleders zoals de Prins van Roemenië als beschermheer van de postduivenhobby, Istvan Bardos, voorzitter van de FCI, een lid van de commissie Landbouw van het parlement in Roemenië, de staatssecretaris van Landbouw, de burgemeester van Oradea en Marius Tunduc, de voorzitter van de Roemeense duivenbond en hoofd van de Olympiadecommissie. Daarna werden uiteraard een aantal manden met duiven gelost en tegen 11 uur vond de vlaggenparade plaats, net als bij een echte sport Olympiade. Op alfabetische volgorde werden de landen opgenoemd, waarna de vertegenwoordiger van het betreffende land met de vlag zijn land presenteerde. Namens Nederland was Ben Geerink de vlaggendrager. Samen met bestuurslid Hans van Dijk de vertegenwoordigers van Nederland en de NPO.

Na de vlaggenparade werd de zaal voor het publiek geopend. Tot 11 uur gratis entree. Tickets voor de diverse evenementen konden vooraf online worden gekocht via de speciaal voor de Olympiade aangemaakte website www.olympiad.ro en www. racingpigeonsolimpiade.ro. In de hal na de entree stonden alle Olympische duiven in hun kooitje met water en voer. Continu bewaakt door imposant uitziende beveiligers. Niet voorbij het lint voor de kooien komen want dan had je meteen een beveiliger in je nek. De meeste duiven lagen rustig in hun kooitje en gezien het tijdstip in het seizoen niet verwonderlijk dat sommige behoorlijk aan het ruien waren. Aan alle kooien was een prestatielijst bevestigd met de behaalde prijs in de gezamenlijke Olympiade ranking. De meeste 1e prijzen in de diverse categorieën werden door Polen, Tsjechen en Roemenen behaald, maar Nederland deed erg goed mee op internationaal vlak. Maar heel eerlijk, het blijft het natuurlijk appels met peren vergelijken.

Op de begane grond was de hal ingericht als beurshal met diverse stands zoals we die ook kennen van onze beurs in Houten. Het was een zeer beperkte beurs met weinig internationale leveranciers. Wel waren diverse bekende voerleveranciers aanwezig zoals Beijers, Versele Laga en Van Robays. Uiteraard waren er ook (voornamelijk Roemeense) liefhebbers aanwezig om jonge duiven te verkopen.

Hoewel niet erg publiekelijk bekendgemaakt, gaf Wim Muller op vrijdag een seminar aan de geïnteresseerden in de marathon. Deze categorie is in Roemenië erg populair. Waar het precies over ging (marathon uiteraard) en hoeveel mensen het seminar bezochten was verder niet duidelijk.

Nadat de beurs sloot om 17:00 uur maakte men zich op voor het afsluitende evenement voor de vrijdag: de prijsuitreiking van alle Olympiade categorieën en de competitie World Best Pigeon. Omdat Covid er door heen kwam moesten alle prijzen vanaf 2019 nog uitgereikt worden. Dat werd nog een hele zit. Maar dat mocht de pret niet drukken want deze uitreiking vond plaats op het centrale plein in Oradea. Prachtig weer, prachtige zitplaatsen (vooraf gereserveerd), gratis drinken en leuke mensen. Maar bovenal op een zeer fraaie plek in de stad tussen de historische gebouwen. Naarmate de avond vorderde en het begon te schemeren waren alle gebouwen fraai belicht en was het zeer goed toeven in de buitenlucht. Wat ook een primeur is. Nog nooit is de Olympiade buiten georganiseerd en waarschijnlijk zal dat ook niet meer gebeuren.

 
 

Zoals gezegd viel de aanwezigheid van buitenlandse duivenliefhebbers tegen. Dat betekende dat de diverse gewonnen prijzen in ontvangst werden genomen door hun landenvertegenwoordiger. Ben Geerink en Hans van Dijk hebben dan ook een karrevracht aan bekers naar Nederland moeten transporteren. Achteraf hoorde je van diverse mensen dat ze niet wisten dat deze uitreiking er was, maar anders zeker naar Roemenië waren gekomen. Wellicht een gemiste kans qua promotie maar gedane zaken nemen geen keer.

Als afsluiter van de avond was er een knallend optreden van de zangeres Andra.  In Roemenië een absolute ster. Ook mensen die niets met duiven hadden konden hiervan mee genieten. Als bedankje voor de inwoners van de stad Oradea. En dit was nog maar dag 1!

De volgende dag was de zaal weer om 10 uur open voor publiek. Hoewel het zaterdag was (en ook de vluchten in Roemenië waren afgelast) was het niet afgeladen vol in de hal. Om 11 uur vond de uitreiking plaats van de internationale eenhokscompetitie georganiseerd door de FCI. Voor veel liefhebbers een ver-van-mijn-bed show, maar in Roemenië (en ver daar buiten) mateloos populair. Heel veel kan ik hier niet van zeggen omdat we op dat tijdstip werden uitgenodigd voor een live interview dat uitgezonden werd op de Facebook pagina van de Olympiade. Qua nieuwsvoorziening hadden de Roemenen het goed op orde. Ook werd ’s ochtends een seminar georganiseerd met Etienne Meirlaen als gastspreker. Een van de Belgische fondiconen van deze tijd. Ook hier moet ik het antwoord schuldig blijven wat er allemaal gezegd is. De seminars stonden niet in het programmaboekje opgenomen, dus niet kenbaar waar en hoe laat.

’s Avonds vond om 19 uur het ‘Friendship Banquet’ plaats. Ook hier kon je van tevoren een gelimiteerd aantal kaarten voor bestellen. In eerste instantie hadden we dat niet gedaan, maar op uitnodiging van de organisatie konden we toch aanschuiven. Het betrof een prachtige witte zaal in Oradea. Voornamelijk bedoeld voor feesten en (huwelijks) partijen. Tijdens het eten was er live muziek en optredens van een folklore dansgroep met traditionele kleding en dansen. Het officiële gedeelte betrof voornamelijk een dankzegging aan de deelnemende landen. 30 stuks in totaal waaronder vertegenwoordigers van bijvoorbeeld Irak en Jordanië. Elke vertegenwoordiger kreeg een uniek handgeschilderd schilderij en een Olympiade penning. Als afsluiter werd de Olympische vlag door de voorzitter Marius Tunduc overhandigd aan het volgende organiserende land. En dat land is: Nederland! Onder luid applaus mocht voorzitter Ben Geerink de vlag in ontvangst nemen. Maastricht 2024. Here we come! Dit was onze persoonlijke impressie van de Olympiade 2022.

Onze persoonlijke beleving was gewoonweg WAUW! Dat onze duif ‘Olympic Blueliner’ is uitgezonden namens Nederland naar de Olympiade en uiteindelijk 14e van de wereld is geworden, is een droom die  werkelijkheid is geworden! 1.700 km hebben we er voor gereden en het was het meer dan waard. Wij hebben enorm genoten van de tentoonstelling, de feestelijke huldiging in het historische stadscentrum en het ‘Friendship Banquet’ en de aardige Roemeense mensen die we hebben ontmoet. Het was ook gelijk de gelegenheid om dit bezoek te doen tijdens een camping rondreis door maar liefst 8 landen. Met een oude caravan van de ouders van Marit mochten we genieten van de omgeving van Dresden, Bratislava, het platteland van Hongarije, de stad Oradea in Roemenie, het Balaton meer in Hongarije, de Plitivice meren in Croatie en afsluitend het wonderschone meer van Bled in Slovenie. Onvergetelijk om als gezin mee te maken. Geniet met ons mee met de onderstaande fotogalerij!

Met speciale dank aan Calin Razvan, die wij enkele jaren geleden via Facebook hebben ontmoet. Hij is fanatiek melker in Roemenie, gespecialiseerd in ondermeer jonge duiven. Hij mocht het hoogste podium betreden en een zilveren olympiade medaille in ontvangst nemen. We zochten elkaar op na de prijsuitreiking op het plein in Oradea. Calin vliegt samen met een partner, Florin Gatejescu. Naast de formidabele prestatie’s die zij samen neerzetten is Florin ook actief als bestuurder bij Roemeense bond. Hij is de tweede man achter voorzitter Marius Tunduc, en had had een grote rol bij de organisatie van de Olympiade. Martijn werd uitgenodigd voor een interview met de zogehete ‘Olympiade TV’, een heel leuke ervaring. Waarbij het interview werd afgenomen door Cosmin Pretorian. En op uitnodiging van Florin, Calin en mr. Marius Tunduc mochten wij het ‘Friendships Banquet’ bijwonen. Hiernaast ontmoetten wij Calin’s clubgenoot Gelu Vochin en diens vriend Cehan Marian. Gelu is de trotse bezitter van maar liefst 3 Olympiade duiven, gespecialiseerd in Marathon. Gelu is een lopende encyclopedie op het gebied van duivensport, een kenner van de nederlandse competitie, heeft de compuclub onder de sneltoets en leest de uitslagen zoals wij dat ook doen. Hij kende de beroemde Marathon duif ‘Joe Frazier’ van vader Fred Kramer en Cees Ouwehand, wist van de samenkweek met Jellema en de Romee. Sterker nog, hij had het privenummer van vader Fred…. En had Jellema al bezocht nog voor dat alle gekte rond hem losbarstte. En dat allemaal zittende aan een tafel in Oradea, Roemenie! Bedankt voor jullie gastvrijheid.

Martijn en Marit Kramer