Vanaf deze week zullen we regelmatig (het streven is wekelijks) nieuws publiceren op onze website en facebook. Niet omdat we zonodig ook een weblog moeten hebben, maar omdat we merken dat mensen graag over duiven lezen en hoe anderen hun duiven verzorgen. Dat kunnen en willen we faciliteren door te schrijven over onze ervaringen op en rondom het hok.

Daar gaan we! Eerst even een terugblik. Tot 2020 ging het erg goed met meerdere NPO overwinningen met jong en oud en nationale asduiven. Daarna werd het wat wisselvalliger met top 10 noteringen maar ook met wat minder goede vluchten. In 2022 en 2023 ging het ronduit slecht. Met de oude duiven dan. De jongen bleven het zeer goed doen.

We kunnen er lang of kort over zijn, maar uiteindelijk bleek het een sluimerende paratyfusbesmetting in combinatie met het mechanische verluchtingsysteem dat ‘opeens’ na 8 jaar niet meer naar behoren functioneerde. Maar na een goede paratyfuskuur met enting, het stopzetten van de afzuiginstallatie en windbreekgaas in de kozijnen, zijn de duiven  weer gezond.

Omdat we twee jaar niet goed hebben kunnen selecteren en de aanwezige duiven toch een eerlijke kans wilden geven, hebben we ervoor gekozen om een jonge duivenhok op te offeren en meer oude duiven aan te houden. Dit resulteerde erin dat we de eerste wedvlucht maar liefst 94 duiven hebben ingekorfd.

Met een flinke zuidwestenwind werden de Noord-Hollandse duiven vanuit Roosendaal naar huis geblazen en het was genieten van de aankomsten. Vanwege een nieuwe kringindeling van de afdeling zaten we met deze wind en de kort(st)e afstand erg ongunstig in de Kring (dat zal anders zijn met O in de wind), maar binnen ons Zaanse samenspel met 50 liefhebbers binnen een straal van 5 kilometer, was de uitslag prima te noemen. 6-13-14-15-17 etc. tegen 1.514 duiven (51/94). Het concours staat 5 minuten en 39 seconden open.

Wat nog vermeldenswaard is dat werd begonnen met de 1e en 2e getekende. En dat van 94 duiven. Helaas telt dit niet voor De Duif (de 3e getekende was ook op tijd) maar leuk is het wel.

Referentie van de week: Richard Faber, Westzaan speelt de 2e van 3.237 duiven in Kring 3 met de ‘898’ (duivin). De vader komt bij ons vandaan en is een zoon van TGV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *