Lennik was onverwacht een succes, dus hoe hou je dat vast? Na de vlucht in de namiddag de geslachten gescheiden. Dat had er ook mee te maken dat ik zondag geen tijd voor de duiven had in verband met andere bezigheden en het scheiden van de duiven neemt (bij mij) altijd veel tijd in beslag. Ik kijk namelijk iedere duif na op luizen. Het ergste dat me op de inkorfdag kan overkomen, is dat ik bij enkele duiven stuitluizen zie. Vandaar dat ik het vroeg in de week check zodat ik kan ingrijpen en de duiven daarna op woensdag in bad kunnen.
Maandag een prachtige dag. Doffers vroeg eruit. Helaas bleef 1 exemplaar de hele morgen buiten zodat het schema werd verstoord en de duivinnen niet ’s ochtends konden trainen. Vanaf woensdag werd het lekker weer en dat merkte je aan de duiven. Ze gingen strakker zitten en donderdagochtend was er sprake van een vliegshow van de doffers.
Helaas was er deze week bij de jongen sprake van een klein gezondheidsdipje. Een beetje coli-achtige mest en een paar die niet helemaal lekker zaten. Je kunt dat wel laten uitzieken en proberen te genezen met alleen natuurlijke middelen maar als ze het allemaal krijgen dan ben je verder van huis. Dus wij kiezen ervoor om meteen in te grijpen. Wat houdt dat in? De eerste dag ’s ochtend geen eten en pas ’s avonds wat Zoontjes voer met Colinol van DHP erover. In het water een coli kuur van Göbel. Idem de volgende dag, maar dan krijgen ze hetzelfde voer ook ’s ochtends. Meestal is het na drie dagen grotendeels over. Wie er dan nog slecht bij zit gaat eruit. Een andere voorzorgsmaatregel is dat ik een voetenbad met Virkon S neerzet. Elke keer als ik in het jonge duiven hok ben geweest, loop ik met mijn laarzen erdoor heen. Geen idee of het wat uithaalt, maar ik ben als de dood dat ik bacteriën het oude duivenhok inloop. En toch heb ik de ervaring dat als de jongen coli hebben, dat de oude duiven er ook een vleugje van meekrijgen. Alsof die coli-bacteriën aan je duivenjas zitten.
Gelukkig bleek dat niet het geval. De duiven gingen mooi de mand in. Ze hadden misschien iets zwaarder gemogen, maar de oogranden waren mooi wit en de lichamen rond en gespannen. De hoop op een goede uitslag was er. Zeker met de voorspelde ZO-wind zou het mogelijk een herhaling van Lennik kunnen worden met 1-2-3-4 in de Kring. Het liep iets anders…
Zaterdagochtend. Gordijnen open en het zonlicht komt je tegemoet. Dat wil je elke zaterdag. Duiven vroeg los (7:30) ivm met voorspeld slecht weer. Prima besluit. Waarschijnlijk een snelle vlucht met wat lagere snelheden dan vorige week. De verwachting is dat we iets voor 10 uur duiven moeten hebben op een afstand van 244 km. Alles rustig geïnstalleerd, en op de verwachte tijd even een blik op compulive. Ja een duif in Zandvoort met 1693 meter. Het zal nu wel hard gaan. Maar nee, zo hard ging het niet en de snelheden gingen rap naar beneden bij de volgende duiven. Met die snelheid zouden we op ’54 moeten klokken, maar al wat er vloog waren zwaluwen, kauwen en houtduiven. Maar klokslag 10 vlogen er twee duiven die er redelijk snel in gingen.
De eerste was een duivin van het tuinhok, die, met haar lesbi-vriendin, al twee weken op 4 eieren en een jong van twee weken zit te broeden. Tijdens het inmanden ramde ze de spijlen uit de mand, dus ik vond dat ze een plaatsje bij de eerste 5 getekenden verdiende.
De tweede is onze nieuwe ‘vitesse ster’, een doffer, de 675, ook van het tuinhok. Niet voor niks onze 2e getekende. Is alle vluchten al bij de eerste. Deze doffer haalt zijn motivatie uit het feit dat hij op zaterdag zijn vaste plekje heeft op de bovenste plank in het duivinnenhok, maar doordeweeks in het dofferhok zit. Daarbij lopen er 4 duivinnen naar hem te kijken, die hij zijn broedschotel laat zien. Een ware Casanova. Zijn vader komt voort uit een samenkweek met een duivin van Henk en Nicky Dokkum. Zij hebben in 2016 een duivin via Eijerkamp gekocht, die ingeteeld is naar de Solange van Verkerk. Achteraf blijkt dat ze dezelfde vader deelt als de Olympic Jozef van Eijerkamp. Ik vond haar afstamming erg interessant en vroeg of we konden samenkweken. Onze beste kweekdoffer Super Harry erop en de jongen gedeeld. In het begin was ik niet erg gecharmeerd van deze doffer (hij is wat aan de diepe kant), dus de meeste jongen verkocht of weggegeven, tot vorig jaar toen zijn zoon, de 675, de eerste jonge duivenvlucht onze eerste duif was op Roosendaal (110 km.). Moeder hebben we zelf gekweekt. Uit onze TGV x Red Ruby. Eigenlijk is de 675 een ingeteelde naar Super Harry als je de stamboom tot in de 4e generatie bekijkt. Zou zeker de dagfond aan moeten kunnen, maar we moeten maar even kijken hoe het loopt.
Onze derde duivin is ook een doffer van het tuinhok, de NL23-660. Dit betreft een zoon van de ‘245’ x Golden Sanne, uit twee prestatieduiven van ons hok. Echt grote wapenfeiten heeft deze doffer nog niet, maar wie weet in de toekomst, nu 9/4083 duiven, elke week een beetje beter.
Al met al weer een goed resultaat in onze Kring met 3-5-9 tegen ruim 4000 duiven. En hoewel de vlucht erg stroef verliep, missen we op zondagochtend nog één laat jong van vorig jaar. De enige tegenvaller was het resultaat van de duivinnenploeg van ’22. De voorgaande vluchten kwamen die als beste, maar nu lieten ze het volledig afweten. Deze groep heeft in 2022 alleen als jong 4-5 korte vluchten gehad en vorig jaar dienst gedaan als weduwduivin. Dus niet heel veel ervaring. Ik verbaasde me er dan ook over dat ze het zo goed deden en twee duivinnen uit die groep stonden tot vorige week bovenaan in de ranglijsten. Maar pas laat in de middag kwamen de dames behoorlijk uitgewoond aan zetten. Met maar 5 van de 18 van deze groep (laat) in de prijzen, kwamen ze gewoon slecht.
Nog even over het ‘chaos systeem’ dat we op het tuinhok hanteren. Van de eerste 12 aankomende duiven deze week, kwamen er 11 (!) van het tuinhok. Dus óf er zitten alleen maar slechte op het andere hok, óf het systeem is zo slecht nog niet. Wat wel meespeelt is dat deze duiven niet verduisterd zijn en die op het andere hok wel. Daar gaan we met ingang van deze week mee stoppen dus dan moeten de andere duiven ook wat meer naar voren komen. Zeker nu de afstanden langer worden en de wind (als de verwachting uitkomt) uit het NO gaat waaien.
Tenslotte de referentie van de week.
De prestatie van de NL23-9220246, een doffer van comb. Kuijt/Vaas uit Wormerveer. Marcel en Wesley vliegen, net als wij, binnen de ZCC. Deze doffer vliegt binnen de ZCC 1/1.436, in Kring 3 4/3.064 en in afdeling 6 Noord-Holland 10/14.931 duiven. Dit betreft een kind van hun beroemde duivin ‘325’ die 3x intertekst vloog in de voorliggende seizoenen. Hun ‘246’ betreft een kleinkind van onze intertekst vlieger ‘Cherry Picker’. Marcel heeft destijds de ‘325’ bij ons gehaald.